Toen mijn dochter haar middelbare schoolopleiding positief had afgerond mocht ze de vakantie van die zomer bepalen. Ze had hard gewerkt en er met prima cijfers doorgeworsteld klaar voor haar volgende stap in het leven.

Het is een gewoonte bij ons dat als ze die mijlpaal halen wij dat jaar naar hun vakantie bestemming gaan. Mijn dochter is gek van Amerika dus dat was niet zo moeilijk. Ik zag mijn creditcard rekening al in mijn mailbox zitten. Vandaar dat ik haar maar een  budget mee heb gegeven. Ze had een mooie vlucht gevonden naar Orlando en wilde graag een reis maken door Florida om uiteindelijk in Miami weer terug te vliegen. Maar toen begon het pas hotels boeken. We gingen er voor zitten en ik stoot al snel op een aanbieding welke precies het aantal dagen dat we daar waren ons recht gaf op drie sterren  hotels. Ik dacht makkelijk en snel geboekt. Ik vertelde mijn dochter van die aanbieding. Haar gezicht betrok toen ze de aanbieding bekeek. Ze zei, pa wil jij in een motel waar veel mensen een avond boeken om niet te slapen maar om andere dingen te doen. Daar begon de onderhandeling.  Ik vroeg haar hoe ze daar bij kwam. Kijk maar eens op de foto’s van die motels daar wil ik echt niet zitten. Nee laten we maar even verder kijken. De handigheid die ze had naar het zoeken van andere hotels met minstens vier sterren verbaasde me. Kijk papa dit is een business hotel welke mooie kamers heeft en in de vakantie periode goedkoper is. De eerste avond was geboekt in een prachtig hotel in de buurt van de campus van Orlando. En zo kwam het ene na het andere hotel uit onze computer rollen. Vier sterren vijf sterren even een  mailtje en daar kwamen de prachtige prijzen weer. Tot we in een van de laatste hotels kwamen op Key West. Ze liet me een prachtig verhaal lezen over de zonsondergang in Key West de prachtige oceaan met het heldere water en de gemoedelijke sfeer die op dat eiland aanwezig is. En toen kwam het, een hotel   “slik” waar al dit pracht te zien was. Met een eigen stijger aan de zee een privé strandje en een zwembad met uitzicht op de oceaan. Echt prachtig pa. Dat moet je toch een keer in je leven hebben meegemaakt. Daar sta je dan met je budget de afspraak die ik had gemaakt over de maximale prijs per hotel.

En dan wat doe  je dan. Ja dan gaat de emotionele bankaccount zijn werk doen. Je denkt moet ik nu standvastig zijn of een uitzondering maken. Precies zoals het gaat in onderhandelingen. Denk Win Win. Ik heb er een voordeel bij en we hebben een onvergetelijke ervaring. Is me dat waard?

Dat is wat ik ook vaak heb bij onderhandelingen bij klanten. Win win denken is het mooiste wat er is, en het zorgt voor een lange en hoge storting op de emotionele bankaccount.

Boek hem maar we gaan er een onvergetelijke reis van maken. De uitdrukking op haar gezicht ga ik me leven nooit vergeten. Ze had iets overwonnen op haarzelf. Het geluk spatten er af.

Wat hebben wij genoten van die prachtige zonsondergang in ons vijf sterren hotel in Key West daar kan geen geld tegen op.